Cmepius

Spomladanska kampanja eTwinning #eTw4MediaLiteracy

4 marca, 2021

Spomladanska kampanja eTwinning 

»eTwinning-zrcalo naše družbe«

13. – 31. 5. 2021, #eTw4MediaLiteracy

 

V letošnjem letu naslavljamo v eTwinningu aktualno in pomembno temo medijske pismenosti in dezinformiranosti. Vse šole in vrtce, ki sodelujete v eTwinningu, vabimo, da v času od 1. 3. do 31. 5. 2021 sodelujete v nacionalnih in evropskih aktivnostih, ki jih pripravljamo za vas na nacionalnem in evropskem nivoju nacionalna podporna organizacija in centralna svetovalna služba eTwinning.

Prihajajoči domači in mednarodni dogodki:

  1. Pobuda »ETWINNING-ZRCALO NAŠE DRUŽBE«: v času kampanje vabimo vse učitelje, učence in dijake, ki sodelujete v eTwinningu, k zbiranju primerov objav sovražnega, diskriminatornega, nespoštljivega govora, primerov lažnih novic (ipd.) v vseh oblikah medijev. Več o pobudi.
  2. Mednarodna spletna tržnica eTwinning za vzgojitelje predšolskih otrok: 24. 3. 2021 ob 16:00, Zoom. Spletni dogodek je namenjen predstavitvi projektnih idej in iskanju projektnih partnerjev na temo medijske pismenosti. Na dogodku bodo sodelovali vzgojitelji iz Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine.  Prijava na dogodek.
  3. Tematski spletni seminar na temo medijske pismenosti: 31. 3. 2021, ob 20:00, Zoom. Na srečanju bomo opredelili pojem medijske pismenosti in kaj ta zajema, izvedeli kje so največji izzivi ter kakšne so možnosti raziskovanja teme s strani učiteljev in učencev/dijakov. Seznanili se bomo tudi s prosto dostopnimi spletnimi orodji/interaktivnimi gradivi, ki so lahko v pomoč pri vključevanju vsebin povezanih z medijsko pismenostjo v projekte/razrede. Udeležba na dogodku je brezplačna.
    Prijava na dogodek poteka preko KATIS-a
    .

 

Vabljeni k udeležbi!

 


Pobuda »eTwinning-zrcalo naše družbe«

Kako sodelovati v pobudi »ETWINNING-ZRCALO NAŠE DRUŽBE«?

V času kampanje vabimo vse učitelje, učence in dijake, ki sodelujete v eTwinningu, k zbiranju primerov objav sovražnega, diskriminatornega, nespoštljivega govora, primerov lažnih novic (ipd.) v vseh oblikah medijev (npr. tiskanih, socialnih). Učenci/dijaki naj primer/e opremijo s kritičnim razmislekom o vplivu medijev na dogajanje v družbi.

Prispevke pošljite v tiskani obliki na etiwnning@cmepius.si do 31. 5. 2021. Pri pripravi prispevka vam je lahko v pomoč delovni list v obliki Google obrazca, ki ga izpolnite skupaj z vašimi učenci/dijaki.

Delovni list v word različici.

Nacionalna podporna organizacija eTwinning (NSO) bo vse prispevke objavila v e-knjižici. Poleg tega bodo vsa prejeta zrcala razstavljena na virtualni razstavi. Za sodelujoče učence/dijake so predvidene tudi praktične nagrade.

Vsa vprašanja v povezavi s kampanjo so dobrodošla na  etwinning@cmepius.si.

 

 


Mednarodna spletna tržnica eTwinning za vzgojitelje predšolskih otrok

 »Media literacy in pre-schools, benefits for children«

Osrednji dogodek spomladanske kampanje je mednarodna spletna tržnica eTwinning, ki bo namenjena iskanju projektnih partnerjev in prijavi projektov eTwinning na temo medijske pismenosti. Na dogodku bodo sodelovali vzgojitelji iz Slovenije, Hrvaške in Bosne in Hercegovine.

Na dogodek vabljeni tako tisti, ki že imate izdelano projektno idejo kot tudi tisti, ki iščete navdih za nov projekt eTwinning.

Kdaj? Tržnica z naslovom »Media literacy in pre-schools– benefits for children« bo potekala  24. 3. 2021 ob 16:00. Dogodek bo trajal cca. 90 min.

Kje? Zoom. Navodila za vstop v video konferenčno sobo Zoom vam bodo posredovana 22.-23. 3. 2021.

Kdo? Spletni dogodek je namenjen vzgojiteljem iz Slovenije, Hrvaške in Bosne in Hercegovine, starost otrok 0-6-let, začetnikom in naprednim uporabnikom portala eTwinning.

Jezik? Dogodek bo potekal v angleškem jeziku in jezikih sodelujočih držav.

Prijava? Pogoj sodelovanja na spletnem seminarju je predhodna spletna prijava.

Vse zainteresirane eTwinnerje, ki že imate projektno idejo, ki se navezuje na medijsko pismenost, spodbujanje kritičnega mišljenja in iščete projektne partnerje, ki bi se vam pridružili, vabimo, da se aktivno udeležite spletnega srečanja in na dogodku predstavite vaše projektno idejo.

eTwinnerji, ki želite aktivno sodelovati s predstavitvijo, to označite v prijavnici. Po prijavi boste prejeli s strani Nacionalne podporne organizacije eTwinning nadaljnja navodila glede udeležbe na spletnem dogodku.

Število mest za udeležbo na spletnem dogodku je omejeno na 10 udeležencev. Udeležba na dogodku je brezplačna.

Za več informacij o dogodku lahko pišete na etwinning@cmepius.si.

 

 


Tematski spletni seminar

Medijska pismenost & eTwinning

Vabimo vas, na tematsko spletno srečanje na katerem bomo opredelili pojem medijske pismenosti in kaj ta zajema, izvedeli kje so največji izzivi ter kakšne so možnosti raziskovanja teme s strani učiteljev in učencev/dijakov. Seznanili se bomo tudi s prosto dostopnimi spletnimi orodji/interaktivnimi gradivi, ki so lahko v pomoč pri vključevanju vsebin povezanih z medijsko pismenostjo v projekte/razrede. Udeležba na dogodku je brezplačna.

 

Kdaj in kje? 31. 3. 2021, ob 20:00, Zoom (trajanje: 1 ura). Navodila za vstop v video konferenčno sobo Zoom vam bodo posredovana 29.-30. 3. 2021.

Prijava na webinar poteka preko KATIS-a.