Cmepius

Koronavirus in mobilnosti

25 februarja, 2020

Ena ključnih aktivnosti Erasmus+ projektov je mobilnost. V okviru tega se soočamo z novimi in novimi izzivi, ki so v veliki meri izven naše pristojnosti. Zadnji tak izziv je širjenje corona virusa. Seveda nacionalna agencija ne more zagotoviti navodil glede potovanja, bi vas pa želeli spomniti na aktualne informacije in navodila Ministrstva za zunanje zadeve, ki je primarno odgovorno za informacije glede omenjenega. Povezava na njihovo spletno stran je navedena spodaj, v nadaljevanju pa povzemamo navodila, ki so jih pripravili.

Slovenskim državljankam in državljanom, ki se vračajo iz ali preko držav s potrjeno prisotnostjo virusa Covid19, priporočamo previdnost in dosledno upoštevanje ukrepov lokalnih oblasti, po vrnitvi pa upoštevanje ukrepov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Vsem, ki nameravate oditi v katero od teh držav, svetujemo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverite stanje ukrepov na ciljni destinaciji. Razmere in ukrepi za zajezitev virusa se hitro spreminjajo, zato svetujemo, da pred potovanjem preverite zadnje stanje z gostitelji, potovalno agencijo oz. hoteli.
Naša konzularna služba MZZ, veleposlaništva RS in Generalni konzulati RS v teh državah so v stikih z lokalnimi oblastmi in redno spremljajo situacijo. V kolikor bi želeli preveriti informacije pri njih, kontaktne podatke najdete na spletni strani MZZ.

Spletna stan MZZ: https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-zunanje-zadeve/

Končna odločitev je v rokah sodelujočih organizacij, ki naj upoštevajo uradna navodila oz. priporočila odgovornih služb (prestavitev mobilnosti, odpoved mobilnosti, iskanje drugih destinacij). Vsako odstopanje od pogodbeno odobrenih aktivnosti mora biti seveda ustrezno in obširno obrazloženo, lahko je podlaga za dodatek k pogodbi (prenosi med postavkami, sprememba destinacije, podaljšanje sporazuma ipd.). V izjemnih okoliščinah se lahko pojavijo nenačrtovani stroški, ki so, na podlagi ustrezne obrazložitve, priznani kot izjemni stroški na podlagi višje sile. Svetujemo vam, da vašo končno odločitev, če vodi v odstopanje od pogodbenih obveznosti, sporočite in obrazložite skrbniku ter se dogovorite za ustrezne korake pred nastankom sprememb, kot vam narekuje sporazum.

Novo (25. 2. 2020): Dodajamo še informacijo Vlade RS