Cmepius

Erasmus+ dobra praksa SŠOF

Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana je v letih 2015-2017 izvajala projekt WHAT DOES IT TAKE TO RAISE AN ARTIST?, financiran iz Erasmus+, KA219 – Strateška partnerstva samo za šole.

Kaj je v resnici potrebno, da postaneš uspešen umetnik? Je dovolj samo biti nadarjen in ustvarjalen? Vztrajnost, trdo delo, dobre komunikacijske spretnosti, vseživljenjsko učenje in timsko delo so le nekateri pomembni dejavniki, ki lahko naredijo razliko med brezposelnim umetnikom in tistim, ki lahko živi od svojega dela. Mladi umetniki se pogosto borijo in soočajo z nepredvidljivo prihodnostjo. Zato so želeli, da dijaki svoje znanje razširijo s samo enega področja umetniškega ustvarjanja na različna, saj imajo vsestranski umetniki z močno podjetniško zavestjo boljše možnosti za zaposlitev.

Projekt je dijakom in učiteljem treh srednjih umetniških šol iz Slovenije, Italije in Bolgarije omogočil, da sodelujejo v najrazličnejših dejavnostih, kot so grafično oblikovanje, oblikovanje tekstila, snemanje filmov, oblikovanje stekla, lončarstva in porcelana itd. Spoznali so se z uspešnimi poslovnimi praksami in izdelali gradiva, kot so videoposnetki, aplikacija za oblikovanje digitalnega portfelja in brošure. Učitelji iz treh partnerskih šol so imeli priložnost izmenjati izkušnje in s predavanji in opazovanjem razredov razširiti svoje poklicno obzorje. Med aktivnostmi učenja in poučevanja so gostujoči učitelji izvajali delavnice, predstavili dobre učne prakse svojim kolegom, organizirali pouk za učence v šolah gostiteljicah in se skupaj z učenci udeležili zanimivih delavnic.

Več na spletni strani šole in platformi projektnih rezultatov Erasmus+.