Cmepius

Projekt EZD, Vžgano v spominih

Naslov projekta: Burnt in memories / Vžgano v spominih

Opis projekta:

Projekt se je osredotočal na multietnično obmejno območje med Italijo, Slovenijo in Hrvaško – Julijsko krajino. Med 2. svetovno vojno so nacistične in fašistične okupacijske sile požgale številne vasi na tem obmejnem območju. Do teh vojnih zločinov je običajno prišlo kot povračilni ukrep nad civilnim prebivalstvom, ker je podpiralo upor – predvsem partizane oz. NOB. Da bi obudili spomin na dogodke, so zbrali osebne spomine o požigih in odzivu nanje ter posneli dokumentarni film, na osnovi fotografij vasi, arhivskih virov in literature pa se je pripravila potujoča fotografska razstava o požganih vaseh v Julijski krajini. Cilj projekta je bil povečati ozaveščenost med mlajšimi generacijami, da je spomin na vojna uničenja pomemben del njihove lokalne identitete.

Organiziranih je bilo 5 dogodkov:

  1. Usposabljanje iz ustne zgodovine: Koper, 12. do 16. oktober 2015.

Udeležilo se ga je 30 državljanov iz Slovenije. Posvečen je bil prikazu metod ustne zgodovine študentom humanistike, s poudarkom na pomenu spominov pri raziskovanju zgodovine na primeru požigov vasi med 2. svetovno vojno na območju nekdanje Operacijske cone Jadransko Primorje.

  1. Dokumentarni projekt: Šmarje pri Kopru (SLO), Žejane (HR), Miren (SLO), Dolina (IT) in Nova Gorica (SLO), 18. do 24. februar 2017.

Srečalo se je 205 državljanov, 140 iz Slovenije, 25 iz Italije, 40 iz Hrvaške. Dogodek je bil posvečen predvajanju posnetega dokumentarnega filma o požigih vasi na obmejnem območju med Italijo, Slovenijo in Hrvaško v času nemške uprave med 2. svetovno vojno.

  1. Potujoča fotografska razstava: Mačkolje (IT), Šmarje (SLO), Lipa (HR), Pazin (HR), Žminj (HR), Fažana (HR), Medulin (HR), Pulj (HR) in Nova Gorica (SLO), 1. junij 2016 do 28. februar 2017.

Udeležilo se je je 1800 državljanov, 300 iz Slovenije, 200 iz Italije in 1300 iz Hrvaške. Razstavljene so bile fotografije požigov vasi med 2. svetovno vojno, ki so ozaveščale ljudi o tragičnih dogodkih, ki jih je doživelo civilno prebivalstvo.

  1. Okrogla miza: Koper (SLO), 18. januar 2017.

Okrogle mize se je udeležilo 80 državljanov, 55 iz Slovenije in 25 iz Hrvaške. Posvečena je bila problematizaciji in diskusiji o politikah spomina do nasilja med 2. svetovno vojno, predvajanje v živo pa je omogočilo sodelovanje in spremljanje dogodka tudi prek interneta.

  1. Spominska obeležja: Šmarje pri Kopru (SLO), Žejane (HR), Miren (SLO) in Dolina (IT), 18. do 24. februar 2017.

Srečalo se je 145 državljanov, 80 iz Slovenije, 25 iz Italije, 40 iz Hrvaške, ki so prisostvovali otvoritvi spominskih obeležij – spominskih kock, ki se jih je postavilo v sodelovanju z občinami in/ali krajevnimi skupnostmi v spomin na požige izbranih vasi.

Partnerstvo:

Prijavitelj je Znanstveno-raziskovalno središče Koper, sodelovali pa so partnerji iz treh držav: Slovenije, Italije in Hrvaške.

Trajanje projekta: avgust 2015–februar 2017, 18 mesecev

Vrednost projekta: 80.310 EUR

Sklop/ukrep: Sklop 1. Evropski spomin

Kontakt: Znanstveno-raziskovalno središče Koper, www.burntinmemories.eu, gasper.mithans@zrs-kp.si