Cmepius

Projekt EZD, Biti begunec: Evropska zgodba

Naslov projekta: Flucht europäisch erzählen. Being refugee: a European narrative / Biti begunec: Evropska zgodba

Opis projekta:  

Izgnanstvo in begunstvo sta že stoletja del evropske izkušnje in pripovedovanja. Zakoreninjena sta v družinskih zgodovinah in prisotna v lokalnih pripovedovanjih, vendar pa sta bila deležna le malo pozornosti na uradnih prostorih kulturnega spomina. Projekt, pri kateremu kot partner sodeluje Muzej novejše zgodovine Slovenije, se osredotoča na prikazovanje zgodb in zgodovine beguncev v Evropi 20. in 21. stoletja, v prostorih, ki so tradicionalno posredniki zgodovine: v muzejih.

Predmeti, ki so nekoč pripadali beguncem, in so razstavljeni v partnerskih institucijah projekta, pripovedujejo zgodbe, ki nas opominjajo, da je begunstvo splošna evropska izkušnja – dejstvo, ki ga je potrebno izpostaviti in deliti kot del splošne evropske kulturne zavesti. Razstava predemtov je bila v Ljubljani v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, na Reki, v Novem Sadu, v Tuzli in na Dunaju, predstavljeni pa so tudi na spletu.

Partnerstvo:

Prijavitelj je Muzej Vzhodne Bosne (Tuzla – BA), sodelujejo pa še partnerji s Hrvaške, Srbije, Slovenije, Avstrije, Nemčije in Poljske.

Trajanje projekta: januar 2017–junij 2018, 18 mesecev

Vrednost projekta: 100.000 EUR

Sklop/ukrep programa: Sklop 1. Evropski spomin

Kontakt: Muzej novejše zgodovine Slovenije, www.muzej-nz.si, urska.purg@muzej-nz.si